Ostrożnie wyjmujemy pestkę, nakłuwamy wykałaczkami jak na załączonych zdjęciach i w 1/3 wysokości i zanurzamy w wodzie szerszą częścią do dołu. Niektóre owoce niestety są niedojrzałe, więc nie będą chciały wykiełkować - ważne aby miały gładką skórkę i łatwo odchodziły od miąższu. Ukorzeniamy od razu po wyjęciu pestki, około 2-3 tygodnie - należy uzupełniać wodę, aby pestka stale była zanurzona. Przesadzamy do ziemi kiedy pojawią się korzonki :)
Moja pięknie wykiełkowała - użyłam ziemi uniwersalnej, podlewam 2 razy w tygodniu. Raz do roku trzeba będzie roślinkę przesadzić do większej doniczki, a owoce pojawią się za 4-8 lat. Awokado nie lubi ostrego słońca ani temperatury niższej niż 15 stopni. Nie specjalizuję się w ogrodnictwie, więc nie zamieszczam więcej informacji - na pewno znajdziecie je w internecie. Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie nam bardzo miło, jeśli zostawisz swoją opinię :)